What is Wisdom and Can it be Taught? Philosophical, Psychological, and Pedagogical Perspectives
EEVA K. KALLIO - Viisaustaidot®: Filosofinen praktiikka ja -fasilitointi
Philosophia est Ars Vitae - filosofia on elämisen taitoa (Cicero)
Olen psykologisen ja filosofisen viisaustutkimuksen edustaja ja aikuisuuden kehityksen dosentti Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa. Katso työkotisivuni: https://www.jyu.fi/fi/henkilot/eeva-k-kallio
Tällä hetkellä työskentelen Suomen Akatemian hankkeessa ”Viisaus käytännössä” (2022-2026), ja olen sen psykologisen osuuden johtaja. Johdan myös tutkimusryhmää ”Viisaus ja oppiminen” Koulutuksen tutkimuslaitoksessa. Tutkimuskohteeni ovat viisauden tutkimus ja aikuisuuden ajattelun kehitys.
Olen ESRAD:n (European Society for Research in Adult Development) perustajajäsen ja ensimmäinen (kunnia)puheenjohtaja.
TAUSTANI
Psykologian tohtorin tutkinto (kehityspsykologia) ja filosofian korkein arvosana (Jyväskylän yliopisto).
Accrediated Certificate of Integrative Coaching-koulutuksessa (akkrediointi Association for Coaching)
Taijiquan Yang 24-sarjan sertifioitu ohjaaja (modernisoitu tyyli) (Suomen Wushu liitto), yli 20 vuoden harjoittelukokemus.
Daolaisen metafysiikan- ja Kan Yu (kān yú, 堪舆, geomantiikka) opintoja vuodesta 2000 lähtien eri opettajien kanssa.
Erätauko-ohjaajakoulutus perustaso; Psyykkinen valmentaja-koulutus perustaso (Trainer4You/A.Peltonen); Logoterapian perusteet-koulutus.
Jäsenyydet: FIVE:n (Suomen filosofisen praktiikan verkosto); Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran ja Suomen logoterapiayhdistyksen jäsen, kuten myös jäsen Existential Movement-liikkeessä. Myös Suomen Filosofisen instituutin ja Merkityksellisyystaidot-verkoston jäsen.
Aktiivinen kiinnostus vuosikymmeniä J. Krishnamurtin elämänfilosofiaan; olen ollut jäsenenä erilaisissa keskusteluryhmissä hänen filosofiaansa koskien.
Jäsen Kriittisessä korkeakoulussa, joka on riippumaton, avoin kulttuuri- ja koulutuskeskus.
Tarjoan pohtivaa, syvällistä elämänfilosofista keskustelua arvoihin, maailmankuviin ja omaksuttuihin käsityksiin liittyen. Myös elämän tarkoituksen ja merkityksellisyyden ajattelemiseen kiinnitetään aivan liian vähän huomiota sirpaleisessa ajassamme. Filosofinen vastaanotto on mielenkiintoinen vaihtoehto psykologisille tulkinnoille, uskonnoille ja uuden ajan esoteerisuudelle - kuten myös kevyelle "small talkille"!
Käyn online noin tunnin kerrallaan kestäviä filosofisia keskusteluja haluamaasi kysymykseen tai kysymyksiin liittyen. Minulla on myös pitkällistä kokemusta erilaisten filosofisten keskusteluryhmien vetämisestä (ja osallistumisesta) ja siten myös ryhmien ohjaaminen on mahdollista.
Filosofisessa praktiikassa käytetään mm. seuraavia työvälineitä: käsitysten ja ajatusten selkittyminen, perususkomusten avaaminen ja selkiyttäminen, sekä erilaisten näkökulmien etsiminen. Filosofian ammattilainen auttaa asiakkaita selventämään, artikuloimaan, tutkimaan ja ymmärtämään uskomusjärjestelmiä sekä oman maailmankatsomuksen filosofisia näkökohtia. Se antaa asiakkaille mahdollisuuden ottaa aktiivinen rooli omien ajatustensa ja uskomustensa tutkimisessa ja haastamisessa. Filosofisessa neuvonnassa tutkimme ajatusmaailmaasi ja selvitämme elämässäsi esiin nousevia kysymyksiä. Filosofinen praktikko on oppaasi, kumppanisi ja vastustajasi, sparraajasi. Hän esittää sinulle (toivottavasti) hyviä kysymyksiä, tarjoaa uusia näkökulmia ja auttaa sinua tarkastelemaan kriittisesti omaa ajatteluasi.
Filosofisen praktiikan keskeiset näkökohdat:
1. **Dialoginen lähestymistapa** Henkilökohtaisten uskomusten, arvojen ja elämäntavoitteiden tutkimiseksi ja selventämiseksi.
2. **Kriittinen ajattelu**: Kannustaa tutkimaan olettamuksia, päättelyä ja perusteluja sekä edistää selkeää ajattelua.
3. **Eettinen pohdinta**: Auttaa yksilöitä selviytymään moraalisista ongelmista ja kehittämään johdonmukaisia eettisiä periaatteita.
4. **Eksistentiaalinen pohdinta**: Käsittelee laajoja elämän tarkoitusta, sen merkitystä ja myös elämän rajalisuutta, kuolemaa koskevia kysymyksiä.
5. **Henkilökohtainen kasvu**: Tavoitteena on edistää itsensä löytämistä, henkilökohtaista kehitystä ja syvempää ymmärrystä itsestä.
Olen FIVE-yhdistyksen jäsen ja sitoudun sen eettisiin periaatteisiin, kuten myös Association of Coachingin eettisiin ohjeisiin. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Tapaamisista ei tehdä henkilöön identifioitavia muistiinpanoja. Laskutus tapahtuu osuuskunnan kautta.
HUOM. Kyse ei ole terveydenhoidosta eikä psyko- tai lyhytterapiasta, kyse on nimenomaan filosofisesta keskustelusta, jossa liikutaan ensisijaisesti metatasolla, s.o. asiakkaan oman elämänfilosofian sekä käsitysten tasolla.
Yhteydenotot: eevakkallio@pm.me
Olen harjoitellut modernisoitua taijia ja qigongia yli 20 vuotta (Jigotai taiji -haara, Jyväskylä: Jigotai taiji-jaos, Jyväskylä). Minulla on Suomen Wushuliiton myöntämä ohjaajan pätevyys opettaa 24-liikkeistä standardoitua Yang-tyylisen taijin opetusta. Lisäksi opetan yleisempiä qigong-liikkeitä (Baduanjin), sekä 8-Yang taiji-liikesarjaa.
Yhdistän harjoitteluun aina filosofista pohdintaa taustalla olevista taolaisista filosofis-metafyysisitä periaatteista, jota kautta treenaaminen on myös osa filosofista praktiikkaani ja osa elämäntapaa.
Tällä hetkellä ohjaan Taiji/Qigong-ryhmiä aina kun minulta kysytään, ja olen myös ohjaaja Jyväskylässä Jigotain taiji-jaoksessa.
Kyse on liikunnasta ja terveyden ylläpitämisestä, ei terveydenhoidollisista harjoitteista.
Yhteystiedot: eevakkallio@pm.me
HALUAMME SUOSITELLA...
Kouluttajana
Eeva Kallio toimi toisena pääopettajana Kriittisen korkeakoulun Holistisen psykologian täydennyskoulutuohjelmassa. Eeva on erittäin monipuolisesti sivistynyt, aktiivisesti aikaansa seuraava oppimisen ohjaaja, joka haastaa ja kannustaa ylittämään oman ajattelun rajoja. Ja toisaalta hän osasi kannustaa kokematonta aikuisopiskelijaa madaltamaan omaa rimaansa ja samalla sai minut yllytettyä kirjoittamaan laajan lopputyön aiheesta, josta olin ollut jo pitkään kiinostunut.
Hänessä ei ole mitään pölyttymisen tai pönöttämisen merkkejä, vaikka kokemuksensa puolesta siihen voisi olla hyvin syytä.
Essi Aulanko (2024)
Johdon työnohjaaja
Filosofinen praktiikka
Eeva on sparrannut minua reilut puolitoista vuotta. Tunnin pituisissa verkkotapaamisissa olemme käsitelleet itselleni merkityksellisiä teemoja, lähinnä työhöni ja tutkimukseeni liittyen. Filosofinen praktiikka - Eevan antama nimi palvelulleen - kuvaa hyvin asioiden käsittelyn tapaa. Eevan sparraus on auttanut minua kehittämään ajatteluni johdonmukaisuutta sekä vahvistamaan että laajentamaan uskomusjärjestelmääni. Hän on sekä ohjannut kysymyksillä keskustelua hyödylliseen suuntaan että antanut ideoita tarkastella asioita eri näkökulmista. Erityisen tärkeää, jopa tärkeämpää kuin Eevan monipuolinen ajattelu ja kuuntelemisen taito, on ollut hänen autenttisuutensa ja autonomiansa ohjaustilanteessa. Eeva on ollut minulle sellainen vakaa ympäristö, joka on mahdollistanut, että olen voinut levollisesti keskittyä reflektoimaan kokemuksiani ja ajatteluani.
Petri Ruotsalainen (2024)
Petri Ruotsalainen on keskinkertainen yrittäjä ja toimitusjohtaja, jonka mielestä tavallisten ihmisten yhteistyön parantuminen on avain parempiin tuloksiin